PINTAKÄSITTELY

PINTAKÄSITTELYÄ ALIHANKINTANA

FinEq:lla on kokoluokaltaan Itä-Suomen nykyaikaisin pintakäsittelylaitos, nanokeraamisella esikäsittelyllä ja automatisoidulla tuotantolinjalla. Teollisuusjauhemaalaamon 210 metrinen uniikki tuotantolinja kokonaisuus mahdollistaa suurienkin volyymien käsittelyn ekologisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti. Tehokkaan esikäsittelyn ja jauhemaalauksen vuoksi, linjastolla saadaan merilaatua vastaava lopputulos kertamaalauksella. Lisäksi suuressa jauhemaalausuunissa voidaan käsitellä isoja tuotteita vaivattomasti sekä jopa 12 metriä pitkiä kappaleita erikseen. Pintakäsittelytuotannon pääasiakkaita ovat metallialan yritykset Savo-Karjalan alueelta.

JAUHEMAALAUS

Jauhemaalaus eli pulverimaalaus (= polttomaalaus) on metallituotteiden maalaus- ja lakkausmenetelmistä yleisin. Sen ansiosta materiaali saa erittäin kovan, mekaanisen ja kulutusta kestävän pinnan. Etenkin suurivolyymisissa ohutlevytuotteissa edut, joita jauhemaalaus tarjoaa ovat suurenmoiset. Jauhemaalaus on edullista, nopeaa ja kestävää, sekä soveltuu täydellisesti moniulotteisille kappaleille, että valutuotteille. Värisävyn ja kiiltoasteen valikoima on laaja, eli siitä voi valita vapaasti

 

Myös Jauhemaalit ovat ympäristöystävällisiä, toisin kuin märkämaalit, joissa käytetään liuottimia. Jauhemaalauksessa ei vapaudu haihtuvia orgaanisia yhdistelmiä (VOC) ympäristöön. Jauhe on mahdollista kierrättää ja käyttää uudelleen, minkä takia jauhemaalaus on edullisempaa ja entistäkin ympäristöystävällisempää. Jauhemaalauksella saadaan tuotteelle korkea vaatimustaso sekä korkea laatu.

 

Maalaamomme pystyy käsittelemään tuotteet C5 High -rasitusluokkaan, mikä tarkoittaa kaksikerroksista sinkkipohjaista maalia, joka on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin. Jauhemaalausta käytetään esim. alumiiniprofiili-, metallihuonekalu- ja koneteollisuudessa, kuten myös lämmitys-, ilmastointi-, kodinkone- ja autoteollisuudessa.

JAUHEMAALAUSPROSESSI

ESIKÄSITTELY:
Tuotteiden ja materiaalien kannalta esikäsittely on hyvin tärkeää, jotta paras mahdollinen lopputulos voidaan saavuttaa.

Esikäsittelyllä on suuri vaikutus maalipinnan laatuun sekä sen kestävyyteen. Myös maalin kiinnipysyvyyden kannalta esikäsittely on tärkeää.

Jokaisen tuotteen esikäsittelyn tarve arvioidaan erikseen. Tuotteet voidaan tarvittaessa tai asiakkaan pyynnöstä suojata teipillä tai silikonitulpilla niiden kohtien osalta, joita ei haluta maalata. Pienikokoisille tuotteille (max. 1000 x 1600 x 3860 mm) tehdään reiät, jotta tuote voidaan ripustaa tuotantolinjalle. Isommat osat (max. 1200 x 2600 x 12000 mm) maalataan erikseen kärryn avulla.

Maalattaville tuotteille tehdään viisivaiheinen esikäsittely, ennen kuin varsinainen jauhemaalaus aloitetaan. Ensin tehdään alkalinen rasvanpoistopesu ja ionipuhdistetut huuhtelut. Seuraavaksi tuotteen pintaan applikoidaan nanokeraaminen pinnoite, joka toimii korroosionsuojana ja antaa erinomaisen tartuntapinnan, jonka päälle jauhemaalaus voidaan tehdä. Esikäsittely on ympäristöystävällinen, sillä siinä ei käytetä kromia eikä fosfaattia.

Esikäsittelyprosessin jälkeen maalattavat kappaleet kuivuvat kuivausuunissa ennen varsinaista maalausta. Kappaleiden jauhemaalaus suoritetaan vasta kun ne ovat täysin kuivat ja jäähtyneet.

MAALAUS:
Jauhemaali sisältää hienojakoista väripigmenttiä ja hartsimaista sidosainetta. Jauhemaalaus tehdään joko erityisessä automaattimaalauskaapissa tai käsin maalauspistoolien avulla. Jauhemaali varautuu sähköisesti maalauspistooleissa, joista ne ruiskutetaan maalattavien tuotteiden pinnalle. Jauhemaalaustekniikassa jauhe leijutetaan irralliseksi säiliössä paineilman avulla sopivaksi ruiskutukseen. Kun itse tuote on maadoitettu, maalipartikkelit hakeutuvat tasaiseksi kerrokseksi maalattavalle pinnalle. Ohiruiskutettu maali kerätään talteen, jolloin jauhemaalaamo voi käyttää maalin uudelleen. Vaatimustasosta riippuen saadaan kestävä pinta 30-500 µm välillä.

UUNITUS:
Maalauksen jälkeen kappaleet siirtyvät kaasulämmitteiseen uuniin (200°C) jossa tapahtuu maalipinnan verkottuminen jolloin kappaleen pintaan muodostuu oikea väri ja pinta. Toisin sanoen maali paistetaan eli polymerisoidaan jauheuunissa. Väripigmenttihiukkaset sekä hartsimainen sidosaine sulavat ja kovettuvat uunissa muodostaen yhtenäisen, kestävän ja elastisen pinnan.

Uunitusaika riippuu kappaleen koosta ja paksuudesta. Maalattavissa tuotteissa uunitusaika määräytyy kappaleen paksuimman kohdan mukaisesti. Uunituksen jälkeen kappaleet jäähdytetään jonka jälkeen kappaleet ovat valmiita jälkikäsittelyyn.

JÄLKIKÄSITTELY:
Jauhemaalaamo jälkikäsittelee ja pakkaa tuotteet. Maalausprosessin jälkeen tuotteet puretaan maalauslinjalta ja niiden laatu tarkistetaan. Tämän jälkeen tuotteet pakataan asiakkaan ohjeiden mukaisesti. Kokoonpanotehtäviä voidaan myös suorittaa

JAUHEET

Erilaisia jauheita on saatavilla kappaleen ja pinnan laadusta riippuen. Epoksi-, polyesteri- ja akrylijauheet ovat jauhetyypeistä käytetyimpiä. Erityiskohteissa voidaan käyttää myös Metalli-, lakka- ja ohutkalvojauheita.

Epoksi ja epoksipolyesteri ovat mainioita tuotteille, jotka ovat tarkoitettu sisäkäyttöön tai jos ne halutaan liottimia tai muita kemikaaleja hyvin kestäviksi. Epoksi-tuotteilla on suurin pinnan kovuus, eli soveltuvat hyvin mekaaniseen kulutukseen.

Polyesteri on hyvä vaihtoehto tuotteille, jotka ovat tarkoitettu ulkokäyttöön koska polyesterillä on hyvä sään- ja UV-säteiden kestävyys. Jauhemaaliksi polyesteri on elastista, eli se sopii tuotteisiin, joihin voi tulla törmäys- tai kolhiintumisrasitusta.

Polyuretaani on sama kuin edellä mainitut, mutta sisäkäyttöön jos vaaditaan erittäin sileää ja/tai kiiltävää pintaa

Silikoni on lämmönkestävä jauhemaali. Käytännössä se siis sietää korkeita lämpötiloja (400-650 °C)

 

Antimikrobinen BioCote®-teknologia:

BioCote® -teknologia takaa maalipinnan hygieenisyyden ja se todistetusti suojaa monilta mikrobilajeilta, kuten homeelta ja bakteereilta. Tämä sopii kohteisiin, joissa vaaditaan erittäin korkeaa hygieniatasoa.

Tutkimusten mukaan BioCote® -teknologialla suojatuilla pinnoilla on 99,5% vähemmän bakteereja jo kahdessa tunnissa ja 24 tunnissa on 99,99% vähemmän bakteereja. Toimivuus on testattu standardin ISO 22196:2011 mukaisesti.

Käytämme mm. kotimaisia Teknoksen jauhemaaleja.

Ota yhteyttä